Internationale Strijddag tegen Geweld tegen Vrouwen 2014

0

Wij hebben veel redenen om samen te strijden!

Met het besluit van de VN in 1999, werd 25 november uitgeroepen tot de dag tegen geweld tegen de vrouw. Terwijl dat, volgens de moderniteit, geweld tegen vrouwen zo oud is als het begin van de geschiedenis. De geschiedenis van geweld tegen vrouwen is oud. Maar tot nog toe is het eigenlijk nieuw, levendig en zo dichtbij.

Volgens het VN-rapport worden de helft van alle vrouwen wereldwijd, geconfronteerd met geweld door hun partner.

 • In China worden per jaar 1 miljoen meisjes vermoord bij de geboorte. Op deze manier gaan zo een 40-50 miljoen vrouwen verloren.
 • Ieder jaar worden 2 miljoen vrouwen gebruikt in grensoverschrijdende vrouwen handel.
 • In de VSA wordt iedere 6 minuten een vrouw verkracht.
 • In Groot-Brittannië wordt een van de 7 vrouwen door hun eigen partner verkracht.
 • In Frankrijk sterven iedere maand 6 vrouwen door huiselijk geweld.

Bij een oorlog waar dan ook, wordt als eerst het lichaam van de vrouwen veroverd. Tijdens de Bosnische burgeroorlog tussen 1992-1995, zijn er 60 duizend vrouwen verkracht. Daar tegenover hebben maar 20 vrouwen het recht verkregen bij de zittingen in het hof van Justitie in Den Haag.

Als u denkt dat u niets mee te maken hebt met deze cijfers, dan bent u verkeerd. Volgens het rapport van de World Health Organization, een op de 3 vrouwen over de hele wereld, wordt in hun levensduur eens geslagen, wordt gedwongen voor geslachtsgemeenschap en worden door andere manieren lastiggevallen.

Wij, Koerdische vrouwen zijn bewust van deze feiten!

 • In ons land, wat verdeeld is in vier stukken, vechten we niet alleen voor onze identiteit maar ook tegen de onderdrukking van onze seksuele identiteit.
 • In de kabinetsperiode van de AKP, in Noord-Koerdistan is geweld tegen vrouwen toegenomen met 1400 procent.
 • In 2013 werden 28 duizend vrouwen slachtoffer van geweld en 95 vrouwen zijn vermoord.
 • Turkse premier Erdogan is bezig om deze situatie te verergeren i.p.v. te veranderen.
 • Hij zegt ook, dat de vrouwen 3 kinderen moeten maken, het bloedbad in Roboski waar 34 burgers zijn gedood met gevechtsvliegtuigen vergelijkt hij met een abortus en met de uitspraak van ‘wij zijn een conservatieve samenleving’ laat hem, jonge vrouwen en mannen die in hetzelfde huis wonen als doelwit zien.
 • In Rojava, west-Koerdistan waar 47 verschillende bendes zijn die een band hebben met El Kaaide zijn het meeste de vrouwen het doelwit van de aanslagen. Met de fatwa, zeggen ze dat de Koerdische vrouwen halal zijn. Hiermee willen ze het verzet van de YPJ (Vrouwen Verdedigers Troepen) breken die zijn land probeert te beschermen.
 • Dat er in Iran (Oost-Koerdistan) in 2008 Zeynep Celaliyan gearresteerd werd en het doodvonnis kreeg, daarmee wordt het recht op het leven ontnomen en dat in Zuid-Koerdistan in 3 jaar tijd, 1012 vrouwen zichzelf hebben verbrand, zijn de andere vormen van geweld van mannelijke overheersing.
 • Het meeste brute geweld, sloeg ons in Parijs. Sakine Cansiz, Fidan Dogan, Leyla Saylemez zijn vermoord in het Koerdische Informatie Bureau, in een straat waar iedere dag tienduizenden mensen rondlopen. Verjaardag van het bloedbad nadert. Maar de duistere krachten achter de moord zijn nog niet gevonden.

Verschillende plekken, landen en gebeurtenissen maar de mentaliteit die onze leven bedreigd is het zelfde. Onze gemeenschappelijke kanten zijn meer dan onze verschillen. Omdat wij vrouwen zijn en het mannelijke geweld is in onze beurt. We willen niet dat geweld een deel van ons leven wordt. Daarom zullen wij ons organiseren en strijden.

Comments are closed.