Seminar Borstkanker

0

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In haar leven zal 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelen. Het aantal vrouwen dat borstkanker ontwikkelt is in de laatste decennia gestegen en blijft nog steeds stijgen. In de Westerse samenleving lijkt dit met name samen te hangen met een verandering in de leefstijl die van invloed kan zijn op de hormoonhuishouding (op jonge leeftijd de eerste menstruatie krijgen vooral in combinatie met een late leeftijd voor de overgang, minder of geen zwangerschappen, steeds latere leeftijd van een eerste zwangerschap, kortdurend of geen borstvoeding geven, gebruik van de orale anticonceptie pil, overgewicht). Daarnaast speelt het hebben van relatief meer borstklierweefsel in verhouding tot vetklierweefsel een sterke rol in het ontwikkelen van borstkanker. Het grootste risico wordt echter nog steeds gevormd door genetische afwijkingen en uit zich meerdere aangedane familieleden met borstkanker. Vrouwen met familieleden met borstkanker hebben in bepaalde gevallen een reden tot het op vroegere leeftijd starten met screenen. Indien er meerdere familieleden zijn met borstkanker is dit daarom een reden om dit te bespreken met een arts. Het bevolkingsonderzoek (zie ook link hieronder) wordt 2-jaarlijks toegepast vanaf de leeftijd van 50-75 jaar. Sinds de komst van het bevolkingsonderzoek en verbeterde screenings- en behandelingstechnieken is de overleving van borstkanker verbeterd. Er komt ook steeds meer aandacht voor de psychosociale aspecten die gepaard gaan met het krijgen van borstkanker, maar er blijft altijd ruimte voor verbetering. Communicatie over openstaande vragen, angsten, bijwerkingen is daarom essentieel.

Delal Akdeniz

Comments are closed.