Sê Jinên Azad – Drie Vrije Vrouwen – Three Free Women’s 2019

0

De Internationale Vrije Vrouwen Stichting heeft samen met de Koerdische vrouwen raad Amara het 5e jaarlijkse evenement ‘Sê Jinên Azad’ in de stad van Frankfurt in Duitsland georganiseerd.

6 jaar geleden, op 9 januari 2013, zijn 3 Koerdische vrijheidsstrijders en vrouwelijke activisten op brute wijze vermoord in Parijs. 6 jaar lang vraagt de Koerdische bevolking, de Koerdische vrouwen en vrienden om een verheldering van deze onmenselijke politieke moord in Frankrijk. Over de gearresteerde/verdachte van de moordzaak zijn er verschillende bewijzen van samenwerkingen met Turkije opgedoken. Ondanks deze bewijzen wordt er in de zaak geen vooruitgang geboekt.

Sara, Rojbin en Ronahi komen uit de bloederige geschiedenis van de Koerdische bevolking en hebben zich uit verzet aangesloten bij de Koerdische vrijheidsbeweging.
Sakine Cansiz komt uit Dersim, waar in 1938 een genocide heeft plaatsgevonden, Fidan Dogan uit Maraş, waar in 1978 de Maraş genocide heeft plaatsgevonden en Leyla Şaylemez uit Diyarbakir, die is opgegroeid met de verhalen van de genocide in Diyarbakir in 1925 en het verzet van Şeyh Sait.
Met optredens van: Gulbahar Kavcun, Nadia Visser, Bio Totallab Italiaanse dansgroep en andere muziek groepen in het programma zijn de 3 vrouwen herdacht. Daarnaast zijn er door familieleden toespraken gehouden.

 

 

Comments are closed.