School voor Jineolojî studies

In samenwerking met van Abbe museum educatieve en sociale evenement  “Jineolojî school” 

Op 2 Juni 2019 hebben wij in samenwerking met van Abbe museum een evenement georganiseerd in het van Abbe museum Eindhoven. Tijdens het evenement zijn er twee presentaties gegeven.

1- Jineoloji:  Jineoloji is een nieuwe wetenschap, die kritiek uit op de verbinding tussen hegemonie, onderdrukking en wetenschap met elkaar. Het bekritiseert de hegemonie van mannen over geschiedenis. Jineoloji is door Koerdische Vrouwenbeweging ontwikkeld. Tijdens presentatie zijn er praktijkvoorbeelden gegeven; Jinwar ( vrouwen dorp)

2- Geweld tegen vrouwen is politiek. in deze presentatie werd uitgelegd dat ongelijkheid tussen man – vrouwen en ongelijkheid, onrechtvaardigheid in de samenleving is de bron van geweld tegen vrouwen.  Hoewel dus zowel mannen als vrouwen nadeel ondervinden van het patriarchaat systeem, is er toch een verschil: vrouwen als groep worden onderdrukt.
Dat wil zeggen, over het algemeen hebben mannen meer macht, meer toegang tot publieke voorzieningen en meer mogelijkheden tot zelfontplooiing. Vrouwen zijn vaker slachtoffer van geweld en seksueel misbruik.

Daarnaast waren er drie workshops georganiseerd.

1- Jinwar  vrouwen dorp die door vrouwen is voorbereid voor vrouwen  en op een ecologische manier gebouwd is.
2- Campagne geweld tegen vrouwen: strategie en actie
3- Samenwerken: organisatie en zelfbestuur van vrouwen

Het was een mooi opkomst, zeer geïnteresseerd en betrokken publiek. Het evenement is beëindigd met multiculturele muziek en borrel.