Herdenkingsevenement: Sê jinên azad-Drie vrije vrouwen

De Internationale Vrije Vrouwen Stichting heeft de afgelopen jaren samen met verschillende vrouwen organisaties en vrouwenraden in verschillende steden van Europa  het herdenkingsevenement; Sê Jinên Azad – Drie vrije vrouwen georganiseerd.

Wie zijn de drie vrije vrouwen?

7 jaar geleden, op 9 januari 2013, zijn 3 Koerdische vrijheidsstrijders en vrouwelijke activisten op brute wijze vermoord in Parijs. 7 jaar lang vraagt de Koerdische bevolking, de Koerdische vrouwen en vrienden om een verheldering van deze onmenselijke politieke moord in Frankrijk. Over de gearresteerden-verdachte van de moordzaak zijn er verschillende bewijzen van samenwerkingen met Turkije opgedoken. Ondanks deze bewijzen wordt er in de zaak geen vooruitgang geboekt.

Sara, Rojbin en Ronahi komen uit de bloederige geschiedenis van de Koerdische bevolking en hebben zich uit verzet aangesloten aan bij de Koerdische vrijheidsbeweging.
Sakine Cansiz komt uit Dersim, waar in 1938 een genocide heeft plaatsgevonden, Fidan Dogan uit Maraş, waar in 1978 de Maraş genocide heeft plaatsgevonden en Leyla Şaylemez uit Diyarbakir, die is opgegroeid met de verhalen van de genocide in Diyarbakir in 1925 en het verzet van Şeyh Sait.

Met de culturele bijdrage van: Nadia Visser, Bio Totallab Italiaanse dansgroep, Mehmet Akbaş, Olcay Bayır, Silvia Tomas,Tara Caf, Paula Darwish, Gulbahar kavcun, Yalda Abbasi, Guler Yildiz, Indische muziek groep en Erdogan Emir hebben de evenementen in Rotterdam, Frankfurt en Berlijn plaats gevonden.