Centrum voor participatie voor vrouwen en kinderen in Kobanî

Centrum voor participatie voor vrouwen en kinderen in Kobanî

In Kobani is de IS het meest actief geweest en de hele stad is tot aan de bodem verwoest. Vandaag de dag probeert de bevolking de stad weer in leven te brengen door het te renoveren. Tijdens deze renovatie willen de inwoners van Kobani de stad een nieuwe vorm geven. De door de IS verwoeste stad heeft een grote impact gehad op de kinderen en het volk, zij willen een nieuwe start maken om zo niet elke dag geconfronteerd te moeten worden met hun verleden.  Zoals we weten zijn de grootste slachtoffers tijdens oorlogen vrouwen en kinderen. Door de aanvallen van de IS zijn vele kinderen hun ouders verloren. Alleen al in het afgelopen jaar zijn er meer dan 196 kinderen zonder familie komen te zitten.  

Terwijl een deel van het volk vermoord is door de IS in Kobani, is een ander deel van het volk komen te overlijden tijdens het vluchten naar Europa. Ondanks deze tragische gebeurtenissen zijn er al veel gezinnen na de bevrijding van Kobani teruggegaan vanuit Europa naar hun verwoeste stad, om die weer te herbouwen. Voor de mensen in Kobani is er een kans ontstaan om een nieuw leven te starten en de geleden pijn te kunnen verminderen met een nieuwe Kobani. Voor de herbouw en leefbaarheid van de stad is er al veel steun geweest, maar er is nog altijd meer en vooral op lange termijn steun nodig.  

De ministerie voor vrouwen in Kobani heeft besloten de wees kinderen in hun eigen stad te houden zodat ze nog meer traumatische ervaringen en/of veranderingen kunnen voorkomen. Hiervoor zijn de International Free Women Foundation (IFWF) uit Nederland en de Vrije Vrouwen Stichting Rojava (WJAR) bijeen gekomen om de ministerie voor vrouwen in Kobani te ondersteunen met het project ´Centrum voor participatie´. Ons doel is dit project te verwezenlijken door in Kobani samen een centrum te bouwen. Met dit centrum willen wij de kinderen die het meest barbaarse hebben meegemaakt een kans bieden om zich weer vast te kunnen houden in het leven, uit naam van het humanisme. 

De aangrijpende foto van Alan Kurdi, zal ons voor altijd bijblijven. Ieders wens is om zulke beelden te voorkomen maar wat kunnen wij hiervoor doen?  Wij als stichting International Free Women’s Foundation streven naar de heropbouw van de stad Kobani zodat de achtergebleven kinderen en vrouwen daar hun leven weer kunnen oppakken. Met behulp van een benefietavond willen wij met de opbrengsten hiervan de benodigde alle dagelijkse levensbehoeften van 196 weeskinderen voorzien . Ons doel is om een centrum te bouwen dat zal bestaan uit drie afdelingen: leef/woonruimte, educatieve ruimte en ruimte voor psychische en sociale ondersteuningen. De 196 weeskinderen verblijven al maanden in tenten en met behulp van dit centrum.

________________________________________________________________________

Op 22.10.2018 was de officiële opening van de AlansRainbow in Kobani. Alan’s Rainbow is het nieuwe huis meer dan tientallen kinderen. Veel organisaties en honderden mensen hebben het project gesteund uit solidariteit voor de vrijheidsstrijd van de mensen van #Kobani.

De opening werd georganiseerd met medewerking van de familie van Alan, die verdronk op zijn vlucht naar Europa tijdens de aanslagen van ISIS. #WJAR